Hodowla i wzrost bakterii stanowią podstawę mikrobiologii, pozwalającą lepiej zrozumieć ich właściwości, warunki życia i reakcje na czynniki zewnętrzne.
Hodowla bakterii
Bakterie potrzebują do życia i rozmnażania odpowiedniego środowiska zawierającego substancje odżywcze, sole, pierwiastki śladowe i czynniki wzrostu. Optymalne są określone wartości tlenu, odpowiednia wartość pH i odpowiednia temperatura.
Do hodowli bakterii stosuje się pożywki – płynne (bulion) lub półstałe (agar). Agar, pozyskiwany z czerwonych alg, tworzy żel, który wlewa się do szalek Petriego. Na powierzchni wyrastają widoczne kolonie bakterii.
W zależności od składu rozróżnia się następujące pożywki:
- Pożywki selektywne: sprzyjają wzrostowi określonych gatunków bakterii.
- Pożywki syntetyczne: składają się z dokładnie znanych, chemicznie zdefiniowanych substancji.
- Pożywki niesyntetyczne: zawierają materiał biologiczny, taki jak surowica lub ekstrakty mięsne.
- Pożywki wskaźnikowe: Wskaźniki barwne wskazują określone procesy metaboliczne („kolorowa seria”).
Wzrost bakterii
Bakterie rozmnażają się przez podział poprzeczny, bez procesów płciowych. Czas podziału (czas pokolenia) waha się w zależności od gatunku i warunków środowiskowych od 15 minut do 12 godzin.
Zazwyczaj wzrost przebiega w kilku fazach:
- Faza opóźnienia: dostosowanie bakterii do środowiska bez podziału.
- Faza przyspieszenia: przygotowanie do podziału komórek poprzez aktywację metabolizmu.
- Faza wykładnicza: szybki podział komórek z wykładniczym wzrostem.
- Faza opóźnienia: zmniejsza się ilość składników odżywczych, podział komórek ulega spowolnieniu.
- Faza stacjonarna: liczba komórek pozostaje stała, ponieważ zasoby są wyczerpane.
- Faza obumierania: komórki obumierają z powodu braku składników odżywczych i toksycznych produktów przemiany materii.